DDR-Sverige lyser igenom…

I de få länder jag besökt som har en motsvarighet till Sveriges systembolag, Finland bland annat, får man med sig en neutral vit påse när man handlar. Varför har systembolaget i Sverige valt att tillverka sina påsar i väldigt karaktäristiska färger och dessutom satt en tydlig stämpel på den där det står ”SYSTEMBOLAGET”. Är det i marknadsföringssyfte? Knappast. Systembolaget har ett folkhälsoansvar och vill knappast göra reklam för sin verksamhet. Min enda slutsats är att de vill förnedra oss.

När man går genom stan med sina gröna och lila påsar är det ganska tydligt vad man gjort. Man har köpt sprit. Fy skäms. Med flackande blick går Svensson genom stan och hoppas att ingen ska se dem. Om någon gör det får de alltid någon gliring, ”fest ikväll Hahaha”. Om detta är en fredageftermiddag är det helt ok, men om man skulle gå genom stan med sina gröna och lila påsar en tisdag tittar folk misstänktsamt på en. Om det inte är sommar förstås. Då har vi Svenskar alkoholistisk immunitet. På sommaren grillar vi och dricker spritsers mest hela tiden.

Det hela grundar sig såklart i det gamla DDR-Sverige. Man ska skämmas lite när man handlar på systembolaget. ALLA ska se att du varit där. Det är helt enkelt ett missriktat försök till folkhälsa. Det är bara i yttersta nödfall Svensson vågar gå genom stan en vardag med en lila eller grön påse. Folk tar omvägar eller gömmer rödvinaren i väskan. Kul vardagshumor… i alla fall i Nisseland…

a

~ av nisseland på april 30, 2009.

9 svar to “DDR-Sverige lyser igenom…”

  1. hmm, småstadsproblem

  2. Sant…

  3. Men Nisse… Nu är det kanske dags att bestämma om du ska vara vänster eller höger. Nästan allt du skriver pekar mot vänster men här drar du en käftsmäll rakt i nyllet på (nästan) allt du står för politiskt. Ska vi ha personlig frihet och ansvar för våra handlingar eller ska sammhället ha ett ansvar för att ta hand om oss? Om du avskyr DDR-Sverige ska du kanske tänka efter vilka som gav oss ”vilse i pannkakan”, ”Lagen om handel med drycker” (2009 gäller fortfarande bla att du inte kan stå upp eller förflytta dig med den alkohol du köpt på ett givet ställe sittandes eller för all del att du inte får ha folk som spontandansar utan ett ”danstillstånd” med legitimerade ordningsvakter). Angående Systembolaget kan nämnas sköna vänsterpåfund som att du inte får köpa en liter sprit men gärna 476 0.75L-flaskor. Eller att det är förbjudet att ha kyld öl på Systemet. Inte ens 3.5-or får säljas så i matvarubutiker. JAG är personligen trött på ett samhälle som för länge sen borde insett att försöken till att omyndigförklara ett helt land för dess eget bästa fortfarande lever kvar. Var står du? Om jag har förstått det hela rätt VILL du ha ett socialistiskt synsätt då det gällar rättigheter, bidragsrätt, solidaritet för de svaga osv osv men förkastar just det fundamentala i att skydda medborgare från deras dåliga omdöme. Huh???

  4. I Nisseland får man blanda lite som man vill…

  5. Jo jag märker det… 🙂

  6. Jag vill gärna ha kvar det sociala skyddsnätet fullt ut, men ta bort alla andra kommunistfasoner. Går det?

  7. Nej. Det blir ju motsägelsefullt. Om staten ska agera förälder till sin befolkning och behandla dem som barn utan ansvarsbörda så måste det ju vara konsekvent i allt. Som att det minnsann måste synas att man varit olydig och köpt alkohol. Fy fan. Jag kräks.

  8. Hehe…

  9. DDR-Sverige? I DDR fanns ju inte ens sådant som Systembolaget, inget personnummer heller som styrde cardagen som det svenska gör det. Men det fanns ett skolväsen som påminner mycket om dagens svensk, fast jag vågar påstå att man lärde sig mycket mer. Och det fanns en folkhälsovård med sk polikliniker i spetsen som var mycket bättre än det Sverige har att erbjuda, vill jag tro. Är Sverige kanske ännu värre? Fast en smula mera demokratisk. Det måste man ju se. Man kan ju säga vad man vill, där finns ändå ingen som lyssnar. Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: