Hejdå Sveriges Radio

Radion är ett suveränt medium, det är snabbt och lättillgängligt. Men kidsen idag,  som är vana vid  omedelbar access till världens all musik och film, ger inte mycket för den.

När jag växte upp fanns tv1, tv2, och radion. Inget annat. Det mest spännande som hände i etern var rakt över disk med Clabbe och Star trek på lördagkvällarna. Nuförtiden konkurrerar de traditionella medierna med alla de möjligheter internet fört med sig. Jag orkar inte ens försöka räkna upp alla sätt man kan tillgodogöra sig information på idag, men en sak är säker – Tv och radio, för att inte tala om tidningar, blir allt mindre viktiga.

Radion måste förnya sig.

Snabbt.

Visst, man har 30-dagarsarkivet,  podcasts och en helt ok web, men det är ingenting om man jämför med vad ungdomarna är vana vid idag. När det gäller musik svämmar hela nätet över av radiokanaler. Gillar du Albansk minimaltechno från åren 1998-2000, så finns det garanterat en sådan radiokanal på nätet. Där har sr:s 30-dagarsarkiv inte mycket att sätta emot. När det gäller nyheter orkar inte ens jag som är 40 år gammal vänta på  dingdånget varje timma i radion. Vill jag ha fräscha nyheter går jag direkt till källan istället, jag surfar in på Cnn eller någon annan nyhetssida.

Är det någon speciell händelse brukar bloggarna vara snabbast på att leverera korrekta nyheter direkt på plats.  Så var det till exempel vid kravallerna i Aten och vid jordbävningen i Kina. Flera bloggare följde händelserna live, minut för minut, med både filmer och bilder. Där har såklart varken radio eller tv någon chans.

Den första februari anställde SR en ny VD för att få bukt med det tilltagande problemet. Folk bryr sig helt enkelt inte om radion som nyhets- och kulturbärare längre. Svt och SR blir bara en av hundratusentals informationskällor.  Det behövs nytänk och fräscha ideér.

De anställde Mats Svegfors 60 år…

Jag låter det här otroligt märkliga uttalandet från Mats Svegfors i tidningen Resume´ tala för sig självt.
Godnatt Sveriges Radio.
.
sr
.
Lite reaktioner.
http://ninawormbs.wordpress.com/2009/03/18/radiochefen-om-bloggar/
http://opassande.se/index.php/2009/03/18/mats-svegfors-okvalificerade-asikt/
http://atrewe.wordpress.com/2009/03/18/mycket-vill-ha-mer-en-studie-i-reliker/
http://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/03/17/svegfors-ser-inte-mojligheterna/
http://nyastetnkom.blogspot.com/2009/03/mats-svegfors-och-bloggarna-basta-tank.html

~ av nisseland på mars 17, 2009.

34 svar to “Hejdå Sveriges Radio”

 1. Ja va kul! Är det dags för ännu en ”Nisse proklamerar att tiden är passé för cd-skivor/dvd/tv/etc etc”? Alltid lika kul. Ok, om jag förstår dig rätt så är radions tid över och nyheter och övrig information kommer företrädelsevis tillhandahållas av privata bloggar? Kul. Men tyvärr har du återigen fått en släng av asbergers. Du tycker bloggar är viktiga för att du själv är intresserad. Jag tycker gubben har en poäng i att det mesta är skit. Bloggandets kärna verka ligga i ett överdrivet intresse för det egna jaget och ett förväntat allmänintresse i bloggarens person och vardagsliv. Det finns säkert ett procentuellt fåtal bloggar som tjänar ett viktigt syfte men i det stora hela tror jag istället att det är ett uttryck för vår samtid och vår fixering med att synas, visa upp våra liv och framstå som bra i en jakt på bekräftelse. Du glömmer att de allra flesta människor inte är hippa citymänniskor med stenkoll utan alldeles vanliga med alldeles vanliga behov baserade på inrutade vanor. Ulla-Maja från Tranås kommer inte att sluta lyssna på radio lika lite som Sven-Åke från Katthult kommer sluta titta på sina nyheter på tv. Det som är charmigt är att du brinner för det så mycket. Du påminner lite om boken ”så funkar det” av Joe Kaufman där man på sjuttiotalet målade upp visioner av en framtid där gemene man flög till jobbet i egna flygfarkoster mm. Nej, det är inte ”Hej då Sveriges Radio”. Inte än. Men du har en poäng i att det kommer förändras med tiden. Om en generation. Eller två…
  Som ett bisarrt sammanträffande fick jag idag ytterligare ett ”hotbrev” från Radiotjänst (nej, jag betalar inte för någonting jag varken använder, vill ha eller har bett om) där de bland annat skriver: ”Det innebär att redaktionerna på SVT, SR och UR gör program för dig, utan att behöva ta hänsyn till annonsörer eller politiska intressen”. Nej. Ni gör inte program för mig, eller många andra för den delen, för då hade ni inte haft så låga tittarsiffror jämfört med de kommersiella kanalerna (som just gör program enkom för att vara populära). Ni gör program som ni anser vara till gagn för befolkningen. Bestäm inte att jag ska betala för någonting ni anser att jag skall bildas i era smygkommunistiska kulturtomtar! Om ni självdör så är det genom Darwins princip om survival of the fittest! Här kommer kvällens programtablå på SVT 2. Läs och njut:
  16.50 Perspektiv
  Aktualiteter, debatt, samtal och reportage på teckenspråk.

  17.20 Nyhetstecken
  Nyheter på teckenspråk.

  17.30 Oddasat
  Samiskspråkiga nyheter.

  17.45 Uutiset
  Finskspråkiga nyheter.

  18.00 Englands drottning Victoria
  BBC-dokumentär

  18.50 Anslagstavlan

  18.55 Rapport

  19.00 Vem vet mest?
  Frågesport.

  19.30 Oskrivna blad
  Amerikansk dramaserie från 2005.

  19.55 Ester
  Svensk kortfilm från 2004. Ester går och badar. I bassängen är hon verkligen i sitt rätta element. Men vem bestämmer vad som är det rätta elementet och den rätta kroppen.

  20.00 Rakt på med K-G Bergström
  Politiskt debattprogram.

  20.30 Debatt
  Debattprogram. Dataspelsvåldet – moralpanik eller farligt?

  21.00 Aktuellt

  21.30 Kobra
  Kulturprogram.

  22.00 Sportnytt

  22.15 Regionala nyheter

  22.25 Rapport

  22.30 Eftersnack
  Regionalt debattprogram.

  22.55 En tågresa från öst
  Samhällsreportage.

  23.45 Underverk i världen
  Medicikapellet och Nasca.

  23.55
  -00.55 Sverige

  Godnatt SVT säger jag…

 2. Det mest tragiska är väl att man anställer en 60årig man, så tråkigt normativt.

  BTW: Kobra är ett av de bästa programmen som sänds på TV. TV4 och TV3 gör kommersiellt skräp, jag tittar mycket sällan på de kanalerna.

 3. Foss: Håller med dig om valet av gubben. Otroligt förutsägbart. Man borde inte få jobba inom media om man är över fyrahundra år gammal och växt upp i en tid då man hade samma tålamod som en krokodil och ansåg att mediaunderhållning var att sitta i en ring runt en transistorradio och lyssna på helgmålsringning knaprandes på en rå rotfrukt.
  Men du missar poängen med programutbudet. De vill tvinga samtliga innevånare att betala för något som bara ett fåtal vill se. Det är inte public service. Det är kulturfascism. Håller dock PERSONLIGEN med dig om att det mesta är skit på TV4 och TV3 men de kräver inte heller dina pengar oavsett om du vill se det eller inte.

 4. Henrik Djurmördaren. Tycker bara att det inte är supersmart av gubben att dissa bloggsfären. Känns lite som du är inne på samma linje. Det finns helt otroligt bra bloggar som håller betydligt bättre kvalite än det mesta i pappersväg.

  http://www.whatsnext.se/
  med flera med flera orkar inte leta länkar… Den som tror bloggandet består mest av lallande fån som ojar sig över hur bakfulla de är eller berättar att de ska ut och powerwalka är lika mossig som gubben ovan. Enligt Nisseland alltså… 😉

 5. Jag skrev oxå att SR är oroliga för att de som växer upp IDAG i allt högre utsträckning struntar i den vanliga radion. Shit. Zoe och Lennon vet inte ens vad ”vanlig radio” är för något. Tanterna och gubbarna ute i stugorna lever inte speciellt länge till… Poängen är att de måste förnya sig, och då anställer de en gammal gubbe som dissar sociala medier och bloggar och samtidigt hela den grupp av människor han vill locka till sig. Halvsmart kan jag känna…

 6. Nisseland – Henrik behöver ju ingen blogg. Han har din!
  😉

 7. Här ska du få lite fakta:
  Kvällstidningsläsare (9-79 år) en genomsnittlig dag:
  1981: 36%
  2007: 31%
  Morgontidningsläsare (9-79 år) en genomsnittlig dag:
  1981: 74%
  2007: 72%
  Tv-tittare (9-79 år) en genomsnittlig dag:
  1980: 79%
  2007: 85%
  Radiolyssnande befolkning (9-79 år) en genomsnittlig dag: 1980: 69%
  2007: 77%
  Cd/grammofonskivslyssnare (9-79 år) en genomsnittlig dag:
  1980: 24%
  2007: 29%
  Källa: Nordicom. Nordiskt informationscenter för medie- och kommunikationsforskning (Göteborgs Universitet).

 8. http://cynatic.org/article/Statistik–ver-100-slumpade-bloggar

 9. 9-79 år. Det är ju en fantastiskt nyanserad urvalsgrupp…
  Hihi – ”cd/grammofonskivlyssnare?” Var har du hittat det här? På pro:s hemsida. Vem fan lyssnar på cd-skivor? Känner du någon under 18 år som gör det?
  Shit – du börjar verkligen bli gubbe…
  🙂

 10. Vad gäller bloggandet. Klart det finns massa nonsens där ute, denna bloggen är en av dem. Men är det någon som egentligen påstår att det inte är så? Även om 95 procent är det finns det tiotusentals kanonbloggar där ute. Om jag är intresserad av cherenkovstrålning i neutrinoteleskopet AMANDA på sydpolen kan man ge sig fan på att det finns en seriös blogg som nån forskare i Canada sitter och skriver om just detta. När det var jordbävning i Kina fanss det en minut efter massor av bloggare som rapporterade live. Jag pratar inte om modebloggar eller privata dagböcker på nätet…

 11. Nisseland har ett värde. Här finns tankfulla berättelser, intensiva samhällsdebatter och rå humor. Prata inte skit om Nisseland, nisseland för då får du med Nisse att göra. Din tomte. Nisse.

 12. Hahahaha! Enda gången det är folk här är ju när jag dödar djur eller du och jag tjafsar!!!

 13. Jag håller med dig. Jag är urbota trött på alla skitbloggar där folk tycker de får sina femton minuter när de flashar sitt privatliv. De går igång på att fler kommer till deras sifdor ju intimare de blir. Vad de inte fattar är att folk skrattar åt dem inte med dem…

 14. OCH jag kanske överdrev en aning i mitt inlägg, men du sa ju att jag måste börja provocera lite annars blir det ingen debatt? Verka funka klockers ju!!!

 15. Nisse min kära vän, du glömde ett medie som fyller trettio i år. Så det fanns redan när du var elva och det har växt, svt-text har över 3 miljoner användare/dag. Kanske större än internet om du räknar in de andra kanalerna också…

 16. ej anonym… text-tv rockar

 17. Nisse – bloggen du söker finns:
  http://altnews.blogdig.net/archives/date/14/March/2005

 18. Svar till det du skrev nio inlägg upp: Du är en envis jävel. Nästan värre än mig. 1: ”cd/grammofonskivor” Ja det fanns som bekant inte cd 1980 så då lyssnade man på s.k grammofonskivor gjorda i vinylplast som man la på en ”grammofonspelare”. Trodde du var bekant med det. 2: jag valde hela åldersspektrat eftersom det var enklast. Vilken åldersgrupp vill du ha och i vilket område? 3: Denna studie är stor. Jävligt stor. Och mycket tillförlitlig. Om vi nu pratar radio så ska du få lite godis:
  Radiolyssnande en genomsnittlig dag ålder 9-14:
  1980: 35%
  2007: 31%
  Radiolyssnande en genomsnittlig dag ålder 15-24:
  1980: 50%
  2007: 37%
  Radiolyssnande en genomsnittlig dag ålder 25-44:
  1980: 26%
  2007: 36%
  Vill du ha mer?
  Radiolyssnande en genomsnittlig dag ålder 16-79 uppdelat på utbildningsgrad:
  Lågutbildade:
  1980: 16%
  2007: 17%
  Medelutbildade:
  1980: 30%
  2007: 32%
  Högutbildade:
  1980: 32%
  2007: 33%
  Sååååå……? Folk har slutat lyssna på mossig radio och sitter numera och streamar webbradio från hela världen? Nu kanske mitt budskap har nått fram? Du och jag och de vi känner är inte alla. Puss!

 19. Personligen väntar jag på att Liv ska kasta sig in i matchen och försvara radion! Tjohoo!

 20. ”Visst, man har 30-dagarsarkivet, podcasts och en helt ok web” något annat vågar du väl inte säga om du inte ska leva i celibat den närmsta tiden och öka omsättning hos blomsterbuden med 35%

 21. Hahaha!
  MEN, måste få anmärka att:
  Blomsterbud en genomsnittlig dag ålder 25-44:
  1980: 42%
  2007: 37%

 22. Hahahaha! Står det nåt om onani? Och kan man dra några slutsatser i så fall till ökat filmtittande?

 23. Henke: håller med dig på alla punkter – NIsse du är inte dum, du har din debatt klar genom sådana här provocerande inlägg. Största delen av Svenskarna – de normala – tar det de blir severade helt enkelt därför de är ointresserade. Radion är gott att ha på i bakgrunden och man kan gå o skratta lite åt Gry o Adam, utan att behöva göra ett enda dugg. Zoe och Lennon vet mycket väl vad radio är och häromdagen valde ZOe radion framför både dator och de tvåtusen album hon bara kunde klicka upp och lyssna på, när hon mös inne på sitt rum. De äldre (din ålder o uppåt) gör som de alltid gjort förut. Jag varken streamar eller bryr mig, radion är på nu o jag har inte den blekaste aning om vad som är på eller vad de talar om. Radion är som ett billigt bordsvin, tar ingen plats eller fokus men man vill ha de tändå.

 24. Henke: håller med dig på alla punkter – NIsse du är inte dum, du har din debatt klar genom sådana här provocerande inlägg. Största delen av Svenskarna – de normala – tar det de blir severade helt enkelt därför de är ointresserade. Radion är gott att ha på i bakgrunden och man kan gå o skratta lite åt Gry o Adam, utan att behöva göra ett enda dugg. Zoe och Lennon vet mycket väl vad radio är och häromdagen valde ZOe radion framför både dator och de tvåtusen album hon bara kunde klicka upp och lyssna på, när hon mös inne på sitt rum. De äldre (din ålder o uppåt) gör som de alltid gjort förut. Jag varken streamar eller bryr mig, radion är på nu o jag har inte den blekaste aning om vad som är på eller vad de talar om. Radion är som ett billigt bordsvin, tar ingen plats eller fokus men man vill ha de tändå.

 25. Det var en bra sammanfattning. Fast jag gillar att Nisse är sådär härligt teknikrevolutionär! NU ÄR DET SLUT MED TV, ALLA TITTAR PÅ WEBB-TV, ja ni fattar. Stort underhållsvärde. Och på tal om vår älskade Nisse och hans proklamationer: NU ÄR DET VÅÅÅÅÅR!!! (Någon som känner igen sig?)

 26. Hi hi… jag läser allt! 😉

 27. Hanna:
  1. Om jag uppfattar det hela rätt, och jag citerar ” Största delen av Svenskarna – de normala – tar det de blir severade helt enkelt därför de är ointresserade” är alltså jag onormal,och intresserad? Fine, det kan jag leva med.

  2. Det verkar som du bara lyssnat på radions motsvarighet till kvällspressen – den reklamfinansierade radion? Förstå mig rätt! Det finns massor av kvalitetsradio, kolla in Ström, som har premiär ikväll, till exempel, http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramID=2479 det är inte SR:s programutbud i sig jag har något emot. Det är den uråldriga organisationen bakom SR. Reklamradion finns inte ens i min sinnesvärld…

  Henke: Jag är fyrtio och kollar aldrig på TV. Jag vill bestämma själv när jag tittar på serier, filmer, nyheter eller vad det nu kan vara… Om en gammal stöt som jag ens funderar i de banorna måste det vara någon slags indikation på att tidsbundna sändningar tillhör dåtiden. Sådeså…

 28. man kan titta på text-tv när man vill… ni glömmer det viktigaste mediet

 29. text-tv… ;D

 30. skratta inte åt text-tv Liv. Har 3 miljoner besökare/dag.. tänk på det när du knackar kod nästa gång. startade som ett hjälpmedel till människor med hörseledsättning och har utvecklats till något stort som många människor tittar på varje dag.

 31. Och har du tid nästa helg ska jag lära dig tjusning med text-tv… tänk bara vad tv-tillverkarna satsar på det här, nu finns det apparater med 1000 sidors minne så väntetiden har försvunnit, lite synd kanske när lite av tjusning var att sitta och titta på en siffra i taget komma på plats.

 32. förlåt jonas skrev de 2 tidigare inläggen, skäms inte över dem.

 33. har en 12 år gammal tv, så nej jag har inte upptäckt tjusningen med text-tv… du får visa mig nästa helg. vi tar det på förfesten! 😉

 34. haha ”motsvarighet till kvällspressen” jag lyssnar inte på SR:s gubbradio! Förutom P3 då som faktsikt går att lyssna på men SR och SVT i synnerlighet ligger ganska långt efter i t ex sociala medier, det var tv4 som började med att man kunde debattera via twitter och t ex politikerbloggen osv. Sen kommer svt med samma upplägg efter ett halvår och kallar sig ”moderna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: