Nisse spånar…

I en tid då nästan allt kan förklaras vetenskapligt förstår jag verkligen att människor suktar efter lite mystik. Lite magi. Nästan alla saker som för tvåhundra år sedan verkade mystiska och oförklarliga  kan numera förklaras tack vare Darwin, Newton,  Hubble, Einstein, Stephen hawking, Dr Phil och en mängd andra lysande hjärnor…

För ett par hundra år sedan trodde man att jorden var platt, att solen kretsade kring jorden och att stjärntecknen var levande varelser. Det är inte speciellt konstigt.  Om jag hade levt på sjuttonhundratalet och sett en komet skulle antagligen jag också trott det var något gudomligt tecken. Vetenskapen är bara ett par hundra år gammal. Det konstiga, eller rättare sagt, det otäcka,  är att vissa av de här föreställningarna finns kvar i modern tid. Det finns överväldigande bevis för att jorden inte är platt, man är hyggligt säker på att jordklotet inte bärs upp av en jättelik sköldpadda, man vet att jorden kretsar runt solen och man vet att vår planet är ganska exakt 4,5 miljarder år gammal. Jag kan inte så mycket om olika religioners skapelseberättelser men jag antar att de flesta religioner har sin bestämda uppfattning om hur det gick till.

Tillbaka till männsikans inbyggda längtan efter mystik.

Vi människor har oerhört svårt att acceptera att vi bara finns till utan någon speciell anledning. Att vi kanske bara, genom slumpen, råkar finnas till. Vi har en inneboende, nästan genetiskt kodad längtan efter att försöka finna meningen med livet. Den absolut enklaste förklaringen är naturligtvis att det finns någon högre makt som helt enkelt placerat oss här av någon anledning. I nästan alla kulturer, eller kanske i alla,  finns en föreställning om något slags andligt väsen, någon högre makt, som av olika anledningar placerat oss här på jorden. Det tycker jag är fint. Det jag tycker är svårt att köpa är att alla religioner är så oerhört säkra på exakt hur det gick till. Att just deras religion är den rätta. Om Jonas som är kristen hade fötts i Thailand hade han naturligtvis varit buddist. Om Wang Ch’en från Kina hade blivit adopterad till Sverige hade han blivit kristen. Hur kan en normalbegåvad människa inte inse detta? Det övergår mitt förstånd. De här frågorna måste plåga varje troende intelligent människa…

Kontentan av det hela enligt nisselandlogik blir…

Jag förstår att man kan misstänka att någon slags högre makt är inblandad i skapandet av universum. Men att vara helt säker på hur det gick till är helt enkelt bara nonsens.

Peace…

~ av nisseland på januari 9, 2009.

7 svar to “Nisse spånar…”

 1. Å andra sidan så kan jag ju kontra med följande. Om Nisse från Kalmar hade varit född år 3962 hade han då trott på samma vetenskap som han gör idag? Eller hade han skrattat åt den?

  Självklart är religösa uppfattningar avhängiga av var och när man föds. Självklart finns det luckor i samtliga religioners skapelseläror osv. Men, på vilket sätt betyder det att religionen som helhet är falsk? Kan det inte vara så enkelt att om det nu finns en gud, buddha, allah, jehova, eller vad man vill kalla den/det/honom/henne – så insåg denne att människan i grunden är en vetgirig jävel som alltid vill ha svar på allt. Genom att då ge flera på den tiden ”logiskt förståeliga förklaringar” mättade man människans vetgirighet. För inte hade väl Gud kunnat säga till Mose, eller Allah till Mohammed eller… att jorden i själva verket bara är en piss i havet i det stora hela som vi kallar universum? Hade religionen ens överlevt då?
  Gud/Allah/Jehova/Buddha/Oden/…/ var/är med andra ord bra mycket smartare än vad vi nånsin kunnat se – han/hon/den/det skapade en enkel förklaring för att ordna sin egen överlevnad.

  (Förvånad över att jag vaknade till och spann loss totalt?? 😉 )

 2. och nej Jonas är inte kristen….

 3. Gud, Mohammed, Svampbob fyrkant…

 4. Liten: Jag håller helt med dig. Det jag hakar upp mig på är de som är helt säkra på exakt hur det ligger till.

 5. Men Nisse? Är inte du också en sån som är helt säker på hur det ligger till. Eller kanske snarare, en sån som är helt säker på hur det INTE ligger till??

 6. Liten: Om 2000 år kommer vi säkert skratta åt vissa saker som vetenskapen tror idag. Problemet med kristendomen är att den sett ungefär likadan ut sen vi trodde jorden var platt och kometer var demoner som flög omkring på himlavalvet…

 7. Och ja – vissa saker kommer vara desamma år 3962. Solen kommer fortfarande förbränna väte till helium. Det kommer fortfarande vara supernovor som skapar alla tyngre grundämnen än järn. Gravitationens lagar och relativitetsteorin kommer antagligen fortfarande gälla. Däremot tror jag det är lite osäkrare om folk fortfarande tror på en gammal sagobok om snackande buskar, folk som slår ihjäl hundratals människor med en fårkäke och som fördömer folk som råkar vara födda att älska någon av samma kön…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: