IP-rädd

Den massiva kritiken som fick regeringen att tvingas revidera FRA-lagen har knappt kallnat när nästa bomb släpps. IPRED, Intellectual Property Rights Enforcement Directive ska ge privata företag rätten att tvinga bredbandsleverantörer lämna ut IP-nummer när man misstänker fildelning.

Suck.

Lär de sig aldrig någonting?

Kommer ni ihåg sagan om Solen och stormen. I korthet gick den ut på att solen och stormen slog vad om vem som kunde få en man att ta av sig sin ytterrock först. Stormen blåste och blåste, men det enda som hände var att mannen knöt sin ytterrock ännu hårdare om sig. När det var solens tur lös den allt vad den kunde och mannen tog såklart av sig rocken. Sagan är en perfekt allegori för det som händer just nu. Desto mer film- och skivindustrin försöker pressa oss privatpersoner, desto mindre skivor och filmer kommer vi att köpa.

Det är nästan lite synd om dem. För det första kommer lagen vara totalt tandlös. Hur ska man möjligtvis kunna bevisa vem som tankat ner någonting baserat på ett IP-nummer? Med tanke på alla öppna nätverk och de nya kontantkorten för bredband kommer det vara en juridisk mardröm att reda ut det. För det andra. Så fort lagen träder ikraft kommer det nya tekniker för att kringgå den. Jag kommer inte gå in på några tekniska detaljer, men det finns massor av tekniker för att göra det totalt omöjligt att spåra IP-nummer till specifika privatpersoner.

Det enda som kommer hända är att lagen kommer öka vi-mot-dom-känslan. Folk kommer i ännu högre grad vägra stödja den cyniska film- och skivbranschen, och de enda som kommer lida av det är bolagen själva och – tyvärr – artisterna…

Det är som en katt- och råttalek (tänk Tom och Jerry), råttan ligger alltid två steg före. Problemet är naturligtvis att de ekonomiska intressena representeras av medelålders män (ofta väldigt medelålders) som inte har en aning om hur saker fungerar i verkligheten, vare sig tekniskt, eller på ett psykologiskt plan. Ha en kommunikation med de presumtiva kunderna istället för att göra dem till brottslingar. Vilken ekonomistuderande som helst borde veta att det de försöker göra nu är helt och hållet kontraproduktivt. Kan ingen pre-40 som har inflytande sätta sig ner med dem och säga ”ok… nu lugnar vi den oss lite här. Såhär fungerar det… fildelningen kommer snarare öka om ni genomför den här lagen. Vi MÅSTE tänka om NU! Snart är det försent. Snart har folket tappat allt förtroende för oss.”

Den enda fördelen om lagen går igenom, som jag der det, skulle väl i så fall vara att det är ännu en spik i kistan för vår nuvarande regering…

http://www.aftonbladet.se/nyheter/ipred/article3917622.ab

~ av nisseland på november 16, 2008.

17 svar to “IP-rädd”

 1. Flipp,flopp, kvasi,knasig Zzzzzzzzzzzz, men ändå glad. Funderar på byn i Cambodja, jag besökte för ca 100 år sedan, de hade ett bilbatteri, samt bandspelare, spelade ABBA när jag o Mia var där, det var det enda de visste om Sverige,,,,,undrar om dom har bredband idag, eller om hela byn svultit ihjäl,,,,,

 2. Nu måste jag ju ärligt erkänna att ang FRA så va jag faktiskt för.Sparka på mig om du vill haha. Men vi vanliga Svensson råkar ju inte illa ut pga det.
  De som inte har tungt kriminell bakgrund har ju inget att frukta för det är ju främst de som blir granskade. Plus att bara vissa ord fastnar i deras filter, som om jag tex skulle maila dig och skriva bomb, terror, självmordsattack osv..
  Vanliga Svenssonmail hamnar ju inte i det filtret.
  Men… vad det gäller fildelning… that sux.. där kan jag ju erkänna att jag inte e så laglig och vem fan har råd med att va laglig när det kommer till musik o filmer?

  Fö. vill jag tacka dig för att Nisseland finns och tänkte fråga dig o din hur er helg ser ut? Lö-sön ? skriv till min blogg eller FB .. kram /A Nybban

 3. Du är en klok man!

 4. Heja Nybro tjalalalala! Håller med dig (fast du kommer från Nybro, denna djävulens intelektuella avfallsstation). Nisse är smygkommunist! Haha! Människans förmåga till konspirationsteoretiska teorier upphör aldrig att förvåna. Det kanske är den lilla vanliga människans chans att föreställa sig att han skulle vara viktig och värd att analyseras. Trams.

 5. ja… Jag har bara en liten fråga. Stavas inte ”intelektuella” ”intellektuella”?

 6. Skrev också ett inlägg om IPRED häromveckan: http://georgekanellos.wordpress.com/2008/11/11/att-kopa-kontrollen-over-en-generations-natvanor/

 7. Henke! Du då! (kom inte på något bättre med så kort varsel).

 8. Dessutom. Det finns absolut inget konspiratoriskt med IPRED det är ett konkret förslag som bland annat kommer innebära att intresseorganisationer kan få ut uppgifter från bredbandsleverantörerna. Det står svart på vitt. Smygfaschist! Ha!

 9. Att inse ens egen betydelse är som att få ett kvalster att fatta att han bara syns i mikroskop,,,,,,

 10. Jo det konspiratoriska ligger i att folk tror att myndigheter ska rota i deras personliga mail. Varför skulle de det? Tror ni att bibliotekspersonalen smygkikar vilka böcker ni läser? Väx upp.

 11. Mäh! Tråden handlar ju om IPRED! Har inte du viktigare saker för dig? Fyller inte du typ 160 år idag? Host host GUBBE host host 😉

  Om ni undrar är Henke min bästa vän. Han älskaaaaaar att jävlas. Grrrrrrrrrr.

 12. Argh, Kajsa har snott den där trasiga lyckokaksmeddelandemaskinen från Ming Palace!!!

 13. Hmmm… det där med bibliotek. Där sa du nåt (konspiratoriska paranoida tankar börjar snurra i Nisses huvud).

 14. Henke: Inte tala ner mig nu bara för jag bor i Nybro inte .. hmm .. elaking..
  Fast bra att du höll med mig 🙂

 15. Ok. Jag lovar. Men en sak bara. Kan du inte bara nämna EN enda specifik sak med Nybro som är bra? Please?

 16. Jag!!!! 😀

 17. Det är väl sak samma det som Henka, djur.. sa? det är väl själva grejen att dom kan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: