Tiden rinner ut för skiv- och filmbolagen…

Det känns som om IFPI, antipiratbyrån och andra intresseorganisationer som jobbar mot piratkopiering och illegal nedladdning haft vind i segeln ett tag. Diverse lagändringar och prejudicerande domar har gjort att de slagit sig för bröstet och i en ganska raljerande ton deklarerat att fildelare kommer få det betydligt tuffare i framtiden.

Jag har med stort intresse följt utvecklingen och väntat på fildelarnas motdrag. För det kommer. Var så säkra. Det kanske blir helt anonyma fildelningsprogram, olika proxylösningar som gör att IP-adresserna inte kan spåras, eller nåt helt nytt vi inte ens kan fantisera om.

Det finns nåt kittlande i hela den här tragikomiska historien. Lite David mot Goliat. De kaxiga, toksmarta, unga människorna som hela tiden ligger steget före, mot de gamla dinosaurierna som representerar skiv- och filmbranschen och som konsekvent vägrar erkänna att vi står inför ett av de största paradigmskiftena i modern mediehistoria.

De försöker med näbbar och klor hänga sig fast vid ett synsätt som knappast har något med 2000-talet att göra. Unga människor idag lyssnar inte på musik eller tittar på TV och film på samma sätt längre. Bolagsjättarna, och de olika organisationerna som jobbar för dem, verkar tro att det fortfarande är 1991. På den tiden gick man in i den lokala skivaffären och betalade en Nord-Koreansk månadslön för en platta. Man tummade på den i bussen på väg hem, och lyssnade på den om och om igen. Det var en stor sak att köpa en skiva…

Nuförtiden blir vi bombarderade med information. Man får tips om musik och film precis överallt ifrån. Man nöjer sig inte med att köpa två-tre skivor i månaden. Konsumtionen av musik och andra konstnärliga yttringar måste, verkar det som, stå i paritet med det otroliga flödet av information. Vilket ingen har råd med. När jag var ung lyssnade jag på The Smiths och New order och en handfull andra artister. Det var en dröm att äga alla skivor de gjort. Nuförtiden är det alltid minst ett tjugotal skivsläpp varje månad jag bara MÅSTE ha. Det allmänna musikintresset har ökat dramatiskt, men inte köpkraften. Något måste såklart hända.

Många har sagt det förut, och jag säger det igen. Skivbolagen håller på att spela ut sin roll! Marknadsföring av musik sköts i allt högre grad av lyssnarna själva. Via otaliga musikbloggar, recensioner på nätet och fildelningsnätverk sprids musiken och, faktiskt, musikintresset.

Det är, känns det som, bara människor som egentligen inte är intresserade av musik som fortfarande konsumerar på det gamla sättet. Om jag får generalisera lite, och det får jag, verkar det som om det mest är mormödrar som köper olika ”best of”-skivor till sina barnbarn i julklapp, som hänger i skivaffärerna nuförtiden (ja ja, en och annan indiepoppare i basker också).

En del stora artister har dumpat sina skivbolag när kontraktet gått ut och börjat sälja sin musik själva, eller helt enkelt lagt ut musiken gratis (nine inch nails, radiohead). De har insett att skivbolagen är… överflödiga. De kanske är dags att tänka om? Det kanske är så att banden blir ett varumärke där själva skivorna bara är reklam för konsertena eller andra typer av varor och tjänster. Vad vet jag. Men något riktigt stort är på väg att hända…

Detta gillar naturligtvis inte de stora bolagen och svarar i ett desperat försök genom att starta krig mot… sina presumtiva kunder!? De lever på lånad tid och kommer alldeles snart spelat ut sin roll.

På tal om fildelarnas motdrag… de har precis fått gratishjälp av en av våra största leverantörer av mobilt internet. I dagarna lanserar 3 ett kontantkort för mobilt bredband. Tänk efter lite vad det innebär. Nu kan utländska turister i Sverige, och alla vi andra, köpa ett modem, fylla på ett kontankort, precis som en kontantkortstelefon, och surfa loss helt och hållet anonymt. Detta är naturligtvis bara början. Snart kommer det krylla av liknande tjänster.

Nu måste Stim, IFPI, antipiratbyrån och alla andra tänka till ordentligt. Det finns pengar att tjäna. Personligen skulle jag gladeligen betala nån hundring eller två i månaden om jag fick tanka ner min musik och mina filmer lagligt. Vad tusan väntar de på?

http://www.aftonbladet.se/pryl/dator/article2545237.ab

~ av nisseland på maj 28, 2008.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: