Hej! Jag heter Nisse – jag är en shopoholic

I Stockholm är det tydligen inne att ta en vit månad. När jag säger vit månad menar jag inte att man ska strunta i alkoholen. Ingen dricker alkohol i Stockholm nuförtiden. Alla dricker chai-te, halsar gröna vitamin-shots , och knaprar på små fjolliga chips gjorda av biodynamiskt odlade rotfrukter… Nej, jag menar en vit månad från shopping. Under en månads tid får man bara köpa det absolut, absolut nödvändigaste. Mat, hygienartiklar, toapapper, cipramil… sådana grejer.

Alltså: inga Acne-jeans, inte den senaste Fabric live skivan, inte ens den där pyttelilla, jätteroliga kylskåpsmagneten på designtorget.

Eftersom jag utan att blinka kan lägga en Rumänsk årslön på ett par schysta skor, och ofta har oroväckande mycket månad kvar i slutet av pengarna bestämde jag mig för att haka på trenden och ta en helt shoppingfri månad.

Alkoholister, som är i sin aktiva fas, brukar säga att de kan sluta när de vill. Det var likadant för mig. Jag hade inte en tanke på att de skulle vara speciellt jobbigt att bara få handla det absolut nödvändigaste. Men efter ett par dagar märkte jag att jag verkligen hade abstinens. Det var till och med så illa att jag aktivt sökte upp kompisar för att få följa med dem och shoppa. Jag märkte att man fick någon slags kick av det också, som en shoppingvariant av metadon ungefär…

Efter någon vecka tyckte jag ändå att det hade gått riktigt bra. Jag hade inte shoppat någonting förutom mat på 6 dagar! Sen gick allt åt skogen. Proppen gick i lägenheten. Allt blev svart och jag var tvungen att springa ner till affären och handla nya. Jag kan inte förklara vad som hände, men den där känslan av att få handla något annat än bara mat blev… överväldigande. Utan att ens tänka på det köpte jag i rask takt 2 datortidningar, en påse lösgodis, 3 trisslotter och en svindyr rakhyvel som vibrerar. Sen var det kört såklart.

Dagen efter var jag i Stockholm och hälsade på min flickvän. Stockholm är ingen bra stad att vara i när man har shoppingfri månad… Två par G-star jeans och en tiger-kofta senare kände jag mig som en riktig pundare… Jag hade misslyckats. Kapitalt.

Nästa gång kommer det gå bättre. Det är jag säker på. Februari verkar vara en bra månad! Den har bara 28 dagar! Fast det är klart… Då är det halva reapriset…

~ av nisseland på januari 8, 2008.

Ett svar to “Hej! Jag heter Nisse – jag är en shopoholic”

  1. nisse du e störd….and we love it:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: